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STATE ETHICS COMMISSION 

45 CALVERT STREET, 3RD FLOOR 
ANNAPOLIS, MARYLAND 21401 

410-260-7770 or 1-877-669-6085 
 

March 4, 2019 
 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDING  
FINANCIAL DISCLOSURE 

 
 

I. Financial Disclosure Background 
  

1. What is Financial Disclosure?  Financial disclosure is the filing of a form, usually on an 
annual basis, disclosing certain financial interests that may relate to the conflict of interest 
provisions in the Law. 

 
2. Where is the Financial Disclosure Law found? Md. Code Ann., General Provisions §§5-601 

through 5-611. 
 
3. What is the purpose of the Financial Disclosure Law?  Some of the purposes of the law are 

to: provide public access to documents disclosing possible conflicts of interest; provide access 
to documents that demonstrate to the public that financial interests are not hidden and that, 
generally, officials and employees are not engaging in conflicts of interest. 

 
4. Who is required to file a financial disclosure statement with the Ethics Commission? 

Members of Executive Branch boards and commissions, all State elected officials, candidates 
for State office, members of the General Assembly, and certain employees who are designated 
as public officials under standards set in the Law.  The criteria for designation as a public 
official may vary by branch of government and take into consideration a variety of factors, 
including compensation, duties or both. 

 
5. What information does the financial disclosure statement require?  Interests held in real 

property; interests in corporations and partnerships; interests in non-corporate business entities 
that do business with the State; gifts over $20 in value or a series of gifts totaling more than 
$100 received from a person doing business with the State, regulated by the State, or 
registered as a lobbyist; offices, directorships, salaried employment or similar interests in 
business entities that do business with the State, held by the official or employee or his or her 
immediate family; debts owed to persons doing business with or regulated by the filer’s 
agency; names and positions of family members who are employed by the State; and the name 
of each place of salaried employment and identification of any business entity in which the 
official, employee or member of their immediate family was the sole or partial owner and 
from which income was earned. 
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6. Why am I required to file a financial disclosure statement providing information for the 
calendar year before I was an employee or a candidate?  The law requires that a financial 
disclosure statement cover the calendar year immediately preceding the year of filing.  As 
such, if you began State employment in 2019 in a position required to file financial disclosure, 
then you would need to file for the calendar year 2018 within 30 days of assuming the 
position. 

 
II. Timing and Mechanics of Filing 
 

1. How do I file the financial disclosure statement?   The Public Ethics Law requires you to file 
electronically (no exceptions) at https://efds.ethics.maryland.gov (also accessible through our 
web site by clicking on Financial Disclosure Electronic Filing).   

 
2. Can I file my form by fax? No. (See Question 1 in this section.) 
 
3. What is the filing deadline?  April 30th for incumbent employees and within 30 days of taking 

the position for new employees.  (See Question 6 in previous section.)  Candidates for office 
must, in the year of the election, file on or before the earlier of April 30 or the last day for the 
withdrawal of a candidacy under the Election Law Article. 

 
4. What is the fee for filing a financial disclosure statement?  There is no fee. 
 
5. I left State service, or changed positions to one that is not required to file.  Do I have to file a 

financial disclosure statement after leaving my position?  You are required to file a statement 
for each year in which you hold a filing position and within 60 days after leaving your 
position.  Therefore, you are required to file a statement, reflecting your financial interests 
from January 1st of the year in which you leave your position through the last day of your 
employment in that position.  The statement must be filed within 60 days after you leave your 
position. 

 
6. Must the financial disclosure statement be filed under oath? Yes.  In submitting your 

electronic statement, you indicate that you swear or affirm under the penalties of perjury (on 
the Completion page).   
 

7. What happens if I fail to file a financial disclosure statement by the deadline?  The 
Commission may issue a complaint against you. 

 
8. What is the sanction imposed for failing to file a financial disclosure statement?  The 

Commission may assess late fees in the amount of $5 per day up to $500, issue a reprimand, 
and/or recommend censure, removal or other discipline. 

 
9. Are financial disclosure statements publicly available?  Yes.  The individual inspecting the 

document must appear in person, present identification, and register his or her name, home 
address, and the identity of the person whose statement was inspected.  If you have noted on 
your form that you wish to be notified if someone asks to see your form, we will notify you of 
the name and home address of the person who requested your form and the date on which it 
was requested.  Statements filed on or after January 1, 2019, by State officials, candidates for 
office as State officials, and cabinet Secretaries are available to the public on the Internet. By 
Law, the Commission redacts home addresses from all statements filed after January 1, 2019. 

 

https://efds.ethics.maryland.gov/
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10. If I omit something from my financial disclosure statement, can I amend it?   Yes. Log back 
into the electronic system using your account information at https://efds.ethics.maryland.gov.  
Navigate to the statement you wish to amend.  Click on the settings drop down button (next to 
the “View Form” button where you will find the option to “Amend Form”.  Click there and 
follow the instructions to complete and file an amendment.   
 

III. Contents of Financial Disclosure Statements 
 
1. On Schedule A, if I own the property with my spouse, do I own it jointly or as tenants by the 

entirety?  If you own the property with your spouse, you probably own it as tenants by the 
entirety.  This is an undivided interest in real property with the right of survivorship.  If you 
own it with siblings, parents, children, or others, it will likely be jointly held. 

 
2. If I rent an apartment and do not own any real property, must I disclose anything on 

Schedule A? Yes.  Schedule A requires that you disclose any interests you may have in real 
property, including apartment leases if you rent.  It is rare not to have an entry on Schedule A.  
An example of the few circumstances not requiring disclosure would be if you live rent-free in 
a residence owned by someone else, you make no contributions to the household, and the 
interest is not attributable to you pursuant to the definitions in the Public Ethics Law. 

 
3. I invested funds through a stock brokerage firm.  Am I required to list each corporation in 

which I have invested through the stock brokerage firm on my financial disclosure 
statement?  Yes, on Schedule B, the electronic filing system will take the filer right through 
the process.  The electronic system does allow you to upload a year-end statement from your 
brokerage firm which lists all of your holdings and transactions throughout the calendar year 
in lieu of entering each holding individually.  If you attach a year-end statement, be sure to 
black out your account number and social security number and any information that is not 
required (cash accounts, annuities, etc.).  We are not permitted to alter your forms after they 
are submitted, and it is not wise to include unnecessary information on your financial 
disclosure statements. 

 
4. Am I required to list mutual funds or exchange-traded funds on Schedule B of my financial 

disclosure statement?  You are not required to list your mutual fund or exchange-traded fund 
holdings if the mutual fund or exchange-traded fund is publicly traded on a national scale.  
The one exception is if your mutual fund or exchange-traded fund holdings consist primarily 
of interests in a specific area (e.g. energy, health care, real estate) and your agency regulates 
that area. 

 
5. Schedule E asks if there is collateral for the loan I am reporting.  How do I respond to this 

question?  If the loan is a home mortgage, a second mortgage, a home equity loan or any other 
type of loan involving your home, the collateral for that loan is your home.  Thus, you would 
answer “yes” and click on “home” in the drop down box.  If the loan is for a car or a boat, the 
answer to the question is “yes” and you would click on “boat” or “vehicle.”  If the loan were a 
personal signature loan, you would answer “no.” 

 
6. Schedule E asks if the indebtedness is in the name of another person but the filer is 

responsible for the debt.  Exactly what does that mean? For example, your child obtains a car 
loan or student loan in his or her name, but you, the filer, co-signed for that loan.  In this case, 
your response to the question would be yes, and in the fields below the question you would 
put your child’s name and the type of loan. 

https://efds.ethics.maryland.gov/
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7. On Schedule F, should I list my employment with the State?   No. The Account 

Information provides the information related to your employment with the State.  
Schedule F seeks other employment and offices you held during the reporting 
year (as an employee, partner, director, officer, etc.).  

 
8. On Schedules G and H, what must a filer report concerning his spouse or dependent child? 

With regard to spouse, the filer must list the name and address of the spouse’s employer from 
which income was earned and any business which the spouse owned during the reporting 
period wholly or partially from which income was earned. With regard to earned income by a 
dependent child, the filer needs to report this only if the source of the earned income was an 
entity that did business during the reporting period with or was regulated by the filer’s agency.  
If the dependent child’s earned income was from a source that was unrelated to (did not do 
business with or was not regulated by) the filer’s agency, there is no requirement to report that 
source of earned income. 

 
9. In simple language, what is an attributable interest?  Although there is a pop-up definition in 

the glossary of terms that you can access just by clicking on the term as it is used on the form, 
the easiest way to answer this is as follows:  if your name is on the deed or the lease, the 
interest is direct.  If you own part of a corporation or are in a partnership that owns real 
property and your interest in the corporation or partnership is 30% or more, your interest in the 
real property owned by that partnership or corporation is an attributable interest.  Also, if the 
property is in another person’s name (e.g. spouse) but you are responsible for the payments or 
contribute toward the payments, taxes or maintenance, the interest in that property is 
attributable. 

 
  
The Ethics Commission has drafted these financial disclosure FAQs to provide general 
information about financial disclosure and to assist financial disclosure filers while they 
complete the annual statement.  The Commission encourages any person with 
additional questions, or a need for further assistance with the filing, to contact the 
Commission directly at 410-260-7770. 


